Nieuws

Nieuws

Uncategorized

Uitbreiding Landgoed Den Bosch

Afgelopen jaar heeft de Stichting het landgoed in Leuvenheim met 45 ha kunnen uitbreiden. Deze gronden zijn aansluitend gelegen aan de noord zijde van het landgoed. Bestaande uit ongeveer 7 ha bos en 38 ha landbouwgrond.

Uncategorized

Voorbereidingen aankoop landgoed

De stichting heeft het voornemen een (onverdeeld) Brabants landgoed aan te kopen. Een landgoed met vergelijkbare historie, een authentieke structuur en een goede match met het landgoed “Den Bosch” te Leuvenheim. De verwachting is dat dit in de loop van 2020 zal plaats vinden.

Uncategorized

Verkoop pachtboerderij te Burum

De huidige pachter heeft aangegeven te willen stoppen. Daarom heeft de Stichting besloten om de pachtboerderij te Burum te gaan verkopen. Een en ander zal in de loop van 2020 zijn beslag krijgen.

Uncategorized

Beheerplan

Per april 2017 heeft de heer ir. A. Koning een beheerplan voor landgoed Den Bosch gepresenteerd.

Het beheerplan heeft betrekking op de bossen op het landgoed en richt zich op de ontwikkeling daarvan op de lange termijn ( ruim 50 jaar). Tevens is er een werkplan opgeleverd waarin, voor een periode van 5 tot 10 jaar wordt aangegeven welke maatregelen er nodig zijn om een gewenste status te bereiken.

Extra aandacht gaat uit naar de karakteristieke lanen op het landgoed. Vanuit cultuurhistorisch uitgangspunt is het interessant om te zien dat een groot deel van het bos is aangelegd op rabatten.

Uncategorized

Samenwerking met WUR aan ‘De boom van de toekomst’.

Het klimaat op aarde verandert in snel tempo. De temperatuur stijgt. Deze ontwikkeling zorgt voor nieuwe flora en fauna in gebieden waar deze nog niet voorkwamen. Opwarming van de aarde zorgt niet slechts voor nieuwkomers. Er zullen ook inheemse bomen, planten en dieren verdwijnen uit gebieden omdat de klimaatverandering effect heeft op het totale ecosysteem.

Dit probleem is de aanleiding voor het project ‘De boom van de toekomst’. Een onderzoek in samenwerking met de Universiteit Wageningen en Alterra. ‘Welke boom uit welk gebied zal het de komende decennia het beste doen in Nederland?’ is de centrale onderzoeksvraag. Om hier achter te komen worden er in Nederland proefpercelen beplant met bomen uit verschillende gebieden. Zo worden er mogelijk eiken aangeplant uit Turkije en wordt er een zelfde soort uit Noorwegen aangeplant. Maar ook mogelijke soorten zoals de tamme kastanje en de levensboom (Thuja) worden onderzocht. De definitieve selectie boomsoorten is nog niet vastgesteld. Na een kwart eeuw kan worden vastgesteld welke soorten het beste groeien in ons veranderende klimaat.

Uncategorized

Wagenings ACT-onderzoek succesvol afgerond

Een zestal studenten van de Universiteit Wageningen heeft, gedurende een half jaar, de masterfase van hun studies afgerond middels een onderzoek naar de algemene problematiek bij het in stand houden van een landgoed.

De studenten hebben een zogeheten ‘ACT-onderzoek‘ uitgevoerd  in opdracht van Stilte-Stichting Landgoed Den Bosch. Tijdens deze Academic Consultancy Training hebben de studenten in een multidisciplinaire groep hun kennis, vaardigheden en creativiteit gebundeld.
Hun bevindingen hebben zij gebundeld in een adviesrapport.
De presentatie van het rapport vond plaats op huis Den Bosch te Leuvenheim, in het bijzijn van diverse landgoedeigenaren, de begeleider van de studenten en het stichting bestuur.
De uiteindelijke presentatie geschiede in de vorm van een (geleide) discussie tussen de aanwezigen. Na afloop was er ruimte om na te praten over de resultaten. Het adviesrapport werd door alle aanwezigen zeer goed ontvangen en de studenten werden geprezen om hun dynamische onderzoeksaanpak.

Meer informatie over Academic Consultancy Training en de Universiteit Wageningen vindt u hier.