Gebiedsbeschrijving

Gebiedsbeschrijving

Het landgoed omvat ongeveer 193 ha. aaneengesloten grond, waarvan 119 ha. bos en 74 ha. verpachte landbouwgrond. Het huis De Bosch en het omliggende park ( +/-11 ha) zijn tot voor kort altijd onderdeel geweest van het landgoed, maar zijn in het jaar 2000 verkocht aan de toenmalige rentmeester en zijn geen eigendom van de stichting. Op het landgoed bevinden zich een aantal lanen, waarvan sommigen als monumentaal te karakteriseren zijn.

Het landgoed heeft een langgerekte, min of meer rechthoekige vorm en is oost-west georiënteerd.

De bodem bestaat uit leem-arm tot lemig fijn zand. Het terrein loopt af richting de IJssel over een afstand van 3 km. Het hoogteverschil bedraagt ongeveer 3,5 meter. Dit is duidelijk zichtbaar in het terrein. In het oostelijke del staat het grondwater plaatselijk bijna op maaiveld. Het westelijk deel is duidelijk veel droger. Plaatselijk kunnen op korte afstand grote verschillen optreden.

Vanwege het overwegend natte terrein is ooit een groot deel van het bos op rabatten aangelegd. Zoals in meerdere delen van Nederland is echter ook hier de afgelopen decennia de grondwaterstand verlaagd ten behoeve van de landbouw. Het oostelijk en centrale deel van het landgoed zijn nog steeds vochtig tot nat, hier staat in een deel van de greppels, tussen de rabatten water. In het westelijk deel van het landgoed staat een groot deel van de greppels droog en hebben de rabatten hun functie verloren.

Over en langs de randen van het landgoed lopen een aantal lanen en paden.

Lanen

Lanen worden gekarakteriseerd door één of twee rijen bomen aan weerszijden van de weg of pad welke breed genoeg is voor een auto of paard-en-wagen. Lanen hebben vaak een zekere allure vormen vaak een zichtlijn. Een aantal lanen op het landgoed heeft in het midden een cirkelvormige verbreding en/of aan de uiteinden een halfronde verbreding. Dit zijn waarschijnlijk zgn. keercirkels, plaatsen waar een paard met een wagen of mallejan kan keren. Dit doet vermoeden dat deze lanen oorspronkelijk een bosbouwkundige functie hadden. Lanen behoren tot de karakteristieke elementen van een landgoed en dienen daarom in stand te worden gehouden. Een drietal lanen valt binnen de grenzen van de historische buitenplaats volgens de BRIM.

Paden

De paden hebben voornamelijk een functie als wandelpad. Daarnaast worden ze gebruikt als ontsluitingsweg ten behoeve van het bosonderhoud en de houtoogst. De paden zijn uiteenlopend van aard; sommige hebben door de aanwezigheid van grote overstaanders, op de koppen van de rabatten langs het pad, bijna het uiterlijk van een laan, andere zijn eenvoudige bospaden.